Woningbouwcorporatie: wat doe je met huurders die niet meewerken aan het toekennen van een nieuw energielabel?

Een cruciale stap in het verduurzamen van een woningportefeuille van woningbouwcorporaties is het toekennen van nieuwe energielabels. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan, immers is een van de vaakst voorkomende bottlenecks de onwil van huurders om mee te werken. Hoe gaan EP-adviseurs daarmee om? Welke valkuilen zijn er? En hoe ontzorgt Opstal Adviseurs woningbouwcorporaties zo veel mogelijk? 

Bij woningbouwcorporatie moeten de woningen in het portfolio in 2030 minimaal aan label D voldoen. Dat betekent dat veel corporaties hun portefeuilles opnieuw moeten laten labelen. Wanneer men huurt bij een woningbouwcorporatie is diegene verplicht om mee te werken aan het toekennen van een nieuw energielabel voor de woning. Maar toch komt de gemiddelde EP-adviseur twee uitdagingen in de vorm van onwillige huurders tegen. Zo zijn er huurders die geen gehoor geven aan alle communicatie waardoor geen afspraak gemaakt kan worden. Ook zijn er huurders die niet actief mee willen werken en de adviseur aan de deur weigeren, of gewoon direct de telefoon op de haak gooien. Het komt allemaal voor, maar hoe ga je hier als woningbouwcorporatie mee om? En hoe helpt Opstal Adviseurs je daarbij? 

Lees ook: Energielabels voor woningbouwcorporaties zo voorzie je 1.500+ woningen in 1 jaar met NTA 8800 labels

Proactieve benadering en dossierbeheer

Bij Opstal Adviseurs begrijpen we het belang van een proactieve benadering om problemen met onwillige huurders te voorkomen. Ons team neemt verschillende stappen om contact te leggen met huurders en een afspraak te maken voor een bezoek van ongeveer een kwartier tot een half uur. We beginnen met het telefonisch benaderen van de huurders om een geschikt tijdstip te vinden. Als er geen respons is, sturen we een follow-up e-mail en nemen we opnieuw contact op via de telefoon. Elk contactmoment wordt zorgvuldig bijgehouden in een dossier dat inzichtelijk is voor de woningbouwcorporatie. Als we incorrecte gegevens hebben dan stellen we de woningbouwcorporatie daarvan op de hoogte zodat dit aangepast kan worden. Werkt iemand toch niet mee, dan kunnen we de volgende stap zetten. 

opstal adviseurs voordelen werken met

Brief namens de woningbouwcorporatie

Als de huurder na de verschillende contactpogingen nog steeds weigert mee te werken, gaan we verder om de woningbouwcorporatie te ontzorgen. Opstal Adviseurs stelt een brief op waarin we de huurder wijzen op hun verplichting om mee te werken. Deze brief wordt geleverd aan de woningbouwcorporatie die dit uit diens naam kan verzenden. Het doel is om de huurder bewust te maken van hun verantwoordelijkheid en natuurlijk ook van de voordelen van het energielabelproces.

Juridische stappen en toegang tot het dossier

Mocht de huurder zelfs na de brief nog steeds weigeren mee te werken, dan heeft de woningbouwcorporatie de mogelijkheid om juridische stappen te ondernemen. In deze situatie kan de woningbouwcorporatie gebruik maken van  het volledige dossier dat door Opstal Adviseurs is bijgehouden. Dit dossier dient als essentieel bewijsmateriaal om te laten zien dat er voldoende inspanningen zijn geleverd om de huurder te betrekken bij het energielabelproces. Het kan ook helpen bij het nemen van de juiste juridische stappen, indien nodig. Dit dossier wordt bijgehouden in ons eigen digitale portal. 

Slimme alternatieven: het labelen van een heel complex woningen

Naast de bovengenoemde stappen is er nog een andere oplossing om om te gaan met onwillige huurders. In sommige gevallen is het mogelijk om een woning te voorzien van een energielabel op basis van de omliggende woningen. Stel dat er een woningcomplex bestaat uit identieke woningen, dan hoeft slechts een bepaald percentage van de woningen daadwerkelijk te worden opgenomen voor het verkrijgen van het energielabel. Dit stelt woningbouwcorporaties in staat om de labels toe te kennen aan de overige woningen, zelfs als enkele huurders niet meewerken.Opstal Adviseurs maakt dit inzichtelijk!

Download nu onze infographic en ontdek…

EBOOK: 1.500+ WONINGEN VAN
EEN ENERGIELABEL VOORZIEN?

Hoe zorgen woningbouwcorporaties ervoor dat 500+ woningen op tijd van een energielabel worden voorzien? Download de infographic van Opstal Adviseurs en ontdek hoe jij dit aanpakt.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.