Tips bij het voorzien van energielabels bij grote vastgoed-portefeuilles

Als je een vastgoedportefeuille gaat voorzien van labels volgens de NTA 8800 methodiek, is het verstandig om de volgende stappen te doorlopen:

Zoek een energielabel-adviseur

Het vinden van een betrouwbare energielabel-adviseur is van cruciaal belang. Zoek naar een samenwerkingspartner met ervaring in het werken met grote vastgoedportfolio’s en die gecertificeerd is volgens ISO9001 en BRL 9500. Een adviseur met deze certificeringen brengt expertise en betrouwbaarheid aan tafel. 

Laat je portfolio inventariseren

Een goed begin is het halve werk. Laat je portfolio grondig inventariseren om een duidelijk beeld te krijgen van de status van je vastgoed. Deze inventarisatie stelt je in staat om een plan op te stellen en prioriteiten te stellen. Zo kun je panden die dringend aan verbetering toe zijn, een hogere prioriteit geven bij het labelen, waardoor je meer tijd overhoudt voor verduurzaming.

Maak een planning met de inventarisatie

Een gestructureerde aanpak is essentieel om verrassingen te minimaliseren. Maak een planning waarin je de vervaldatum van bestaande labels, de huidige energieprestatie van woningen en de mate van benodigde verduurzaming opneemt. Deze planning dient als leidraad voor een gestroomlijnde voortgang. 

Laat je woningen labelen

Ga over naar de uitvoer- laat al je woningen daadwerkelijk labelen. Hierbij hou jij rekening met het volgende:

  • Laat de communicatie met je huurders over aan je energielabel-adviseur. Soms heb je lastige huurders die niet meewerken, afspraken niet nakomen en energieadviseurs die geen toegang tot jouw woningen krijgen. 
  • Zorg ervoor dat je adviseur een dossier opbouwt over de woningen waar problemen geconstateerd worden. Zo heb je een juridische basis als je in een geschil met huurders belandt. 
  • Zorg ervoor dat de planning en voortgang van je energielabel-adviseur inzichtelijk is. Werk bij voorkeur samen in een online portal om de planning en voortgang per complex inzichtelijk te houden. 
  • Zorg ervoor dat hele wooncomplexen op dezelfde datum een label toegekend krijgen. Zo hou jij overzicht en is het eenvoudiger de woningen opnieuw te labelen als de geldigheidsduur van de huidige labels is verlopen (over 10 jaar). 
  • Werk goed samen met je partner en maak afspraken over het aanleveren van documentatie zoals tekeningen, installaties en verduurzaming. Een goede online portal helpt je met meer overzicht en het besparen van tijd. 
  • Zoek een adviseur die BRL-gecertificeerd is. Deze mogen zelf labels afmelden en dat bespaart tijd, administratie, fouten en geld. 

Overweeg duurzame Quick Wins

Mocht blijken dat jouw woningen niet voldoen aan het minimale energielabel D volgens de NTA 8800, schakel dan met je samenwerkingspartner om duurzame quick wins te identificeren. Deze verbeteringen kunnen helpen om de energie-efficiëntie  en het labelniveau te verhogen.

Wat doe je als je jouw woningen hebt voorzien van nieuwe energielabels?

Met een doordachte aanpak en de juiste energielabel-adviseur aan je zijde, kun je je vastgoedportfolio voorzien van nieuwe NTA 8800 labels en ervoor zorgen dat al je woningen voldoen aan de nieuwste eisen. Deze inspanningen dragen niet alleen bij aan duurzaamheid, maar stellen je ook in staat om na 2030 moeiteloos te blijven verhuren zonder woningen leeg te laten staan. Blijkt het dat meerdere woningen niet voldoen aan minimaal energielabel D? Dan heb je nu nog ruim de tijd om te verduurzamen.

Download nu onze infographic en ontdek…

EBOOK: 1.500+ WONINGEN VAN
EEN ENERGIELABEL VOORZIEN?

Hoe zorgen woningbouwcorporaties ervoor dat 500+ woningen op tijd van een energielabel worden voorzien? Download de infographic van Opstal Adviseurs en ontdek hoe jij dit aanpakt.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.