Waarom jouw energielabel D (mogelijk) eigenlijk geen label D is

Woningcorporatie, hoeveel woningen heb jij in je portfolio met een energielabel D? En wanneer zijn deze gelabeld? We zien dat veel organisaties nog verbaasd zijn om te horen dat deze woningen mogelijk niet zo energiezuinig zijn als eerder gedacht. Dit komt doordat de methode voor het bepalen van energielabels in 2021 is veranderd. 


Een nieuwe rekenmethode voor het labelen van woningen

Om te berekenen welk energielabel past bij een woning, worden uitvoerige berekeningen uitgevoerd. De oude rekenmethode (voor 2021) was gebaseerd op het EPC (Energieprestatiecoëfficiënt), maar de nieuwe methode is gebaseerd op de NTA 8800. De NTA 8800 is een nauwkeurigere methode, waardoor het mogelijk is dat je woning een lager energielabel krijgt dan je had verwacht.

Lees ook: Hoe een artist impression van Opstal Adviseurs de makelaar helpt bij de verkoop van een woning

Wat was EPC-methode?

Voor 2021 werden de energielabels van woningen berekend op basis van de EPC-methode. De EPC-methode was gebaseerd op een aantal factoren, zoals de isolatie van de woning, het type verwarming en het energieverbruik van de woning. De EPC-methode was echter niet erg nauwkeurig, waardoor het mogelijk was dat woningen een te hoog of te laag energielabel kregen.

Wat is de NTA 8800-methode? 

Sinds 2021 wordt de NTA 8800-methode gebruikt om energielabels van woningen te berekenen. De NTA 8800-methode is een nauwkeurigere methode dan de EPC-methode, waardoor het mogelijk is dat woningen een lager energielabel krijgen dan ze voor 2021 hadden.

De NTA 8800-methode houdt rekening met een aantal factoren, zoals de isolatie van de woning, het type verwarming, het energieverbruik van de woning en de warmtevraag van de woning. De warmtevraag van een woning is de hoeveelheid energie die nodig is om de woning op een comfortabele temperatuur te houden. De warmtevraag van een woning wordt bepaald door de grootte van de woning, de vorm van de woning, de oriëntatie van de woning en de aanwezigheid van isolatie.

De NTA 8800-methode is een nauwkeurigere methode dan de EPC-methode, waardoor het mogelijk is dat woningen een lager energielabel krijgen. Dit komt doordat de NTA 8800-methode rekening houdt met een aantal factoren die de EPC-methode niet meeneemt, zoals de warmtevraag van de woning.

Met welke factoren houdt de NTA 8800-methode rekening en de EPC-methode niet?

De NTA 8800-methode houdt rekening met een aantal factoren die de EPC-methode niet meeneemt, zoals de volgende:

  • De warmtevraag van de woning.
  • De aanwezigheid van zonnepanelen.
  • De luchtdichtheid van de woning.
  • De ventilatie van de woning.
  • De temperatuurregeling van de woning.
  • De energiezuinigheid van de installaties in de woning.
  • De mogelijkheden voor energiebesparing in de woning.

Kan het dat een label D woning die volgens de EPC-methode berekend is voor 2021, nu niet aan label D voldoet volgens de NTA-8800 methode?

Ja absoluut, het is mogelijk dat een label D woning die volgens de EPC-methode berekend is voor 2021, nu niet aan label D voldoet volgens de NTA-8800 methode. Sterker nog, dat komt ontzettend vaak voor.

Als je wilt weten of jouw woning een lager energielabel krijgt volgens de NTA-8800 methode, dan kun je een energielabel-adviseur inschakelen. Een energielabel-adviseur zal jouw woning inspecteren en een nieuw energielabel opstellen.

Wat gebeurt er na 2030 met verhuurde woningen als ze niet voldoen aan label D volgens de NTA 8800-methode?

Vanaf 1 januari 2030 mogen verhuurders geen woningen meer verhuren die niet voldoen aan energielabel D volgens de NTA 8800-methode. Dit is een maatregel van de overheid om de energiezuinigheid van de woningvoorraad te verbeteren. Als een verhuurder een woning verhuurt die niet aan deze eisen voldoet, riskeert hij een boete van maximaal € 4.350.

Om deze reden zijn veel woningbouwcorporaties genoodzaakt om een deel van hun vastgoedportefeuille opnieuw te labelen, en waar nodig te verduurzamen. Er zijn een aantal maatregelen die verhuurders kunnen nemen om hun woningen energiezuiniger te maken. Enkele voorbeelden zijn:

  • Isolatie aanbrengen op de muren, vloeren en dak
  • Een nieuwe cv-ketel installeren
  • Ledlampen plaatsen
  • Energiezuinige apparatuur aanschaffen
  • Het energieverbruik verminderen door bewust om te gaan met energie
  • Door deze maatregelen te nemen, kunnen verhuurders hun energiekosten verlagen en hun bijdrage aan het klimaatprobleem verminderen.

Wil jij snel veel woningen labelen zodat je weet welke woningen je moet verduurzamen voor 2030? 

Opstal Adviseurs voert momenteel onderzoek uit naar woningbouwcorporaties die een verduurzaming traject aan willen, of zouden moeten, gaan. Daarbij hebben we een eerste whitepaper geschreven over hoe je als woningbouwcorporatie snel 1.500+ woningen kunt labelen zodat je op tijd de verduurzamingsplannen kunt doorvoeren. Download het whitepaper hier.

Download nu onze infographic en ontdek…

EBOOK: 1.500+ WONINGEN VAN
EEN ENERGIELABEL VOORZIEN?

Hoe zorgen woningbouwcorporaties ervoor dat 500+ woningen op tijd van een energielabel worden voorzien? Download de infographic van Opstal Adviseurs en ontdek hoe jij dit aanpakt.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.