Hoe selecteer je de juiste energielabeladviseur als je werkt met een groot vastgoedportefeuille?

Efficiëntie en duurzaamheid in vastgoedbeheer zijn van essentieel belang. Of je nu een woningbouwcorporatie, vastgoedontwikkelaar of een ander soort organisatie met vastgoed bent. Het kiezen van de juiste partner voor het labelen van jouw vastgoedportfolio helpt je probleemloos richting een duurzame toekomst. Wees er dus zeker van dat jouw vastgoedportfolio juist gelabeld is en kom er razendsnel achter waar energiebesparingsmogelijkheden liggen.  


Wat de juiste partner voor je kan betekenen

Een ervaren energielabeladviseur kan aanzienlijke voordelen opleveren voor organisaties in de vastgoedsector.

Energielabels zijn vaak wettelijk verplicht en kunnen van invloed zijn op de waarde van vastgoed. Een competente adviseur zorgt ervoor dat je aan alle wettelijke vereisten voldoet en helpt mogelijke boetes te voorkomen.

Lees ook: Energielabels voor woningbouw­corporaties zo voorzie je 1.500+ woningen in 1 jaar met NTA 8800 labels

Energiebesparingen identificeren

Een deskundige adviseur voert gedetailleerde energie-audits uit om zwakke punten in het energieverbruik van gebouwen te identificeren. Dit leidt tot aanbevelingen voor verbeteringen die zowel financiële besparingen als een lagere ecologische voetafdruk opleveren.

Duurzaamheidsdoelen vaststellen

Als jouw organisatie duurzaamheidsdoelen nastreeft, kan een energielabel adviseur helpen om een strategie te ontwikkelen om deze doelen te realiseren. Dit kan variëren van het implementeren van hernieuwbare energiebronnen tot het verbeteren van isolatie. Dit geeft je direct een voorsprong als het nodig blijkt te zijn dat het portefeuille een verduurzamingsslag nodig heeft. 

Hoe je de juiste partner vindt

Het vinden van de juiste energielabel adviseur vereist zorgvuldige overweging en onderzoek. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

Controleer certificeringen 

Ga op zoek naar een goede samenwerkingspartner die ISO9001 en BRL9500 gecertificeerd is en ervaring heeft met grote portefeuilles. Een voordeel hiervan is dat een dergelijke partij zelf energielabels mag afmelden. Dat bespaart tijd, administratieve rompslomp en geld. 

Capaciteit 

Terwijl iedereen met de juiste certificaten een label kan afgeven, zijn er veel kleine partijen die niet de capaciteit hebben om grote portefeuilles onder handen te nemen. Wil jij  bijvoorbeeld meer dan 1.500 woningen labelen? Dan is het van belang om te kijken naar de capaciteit van de organisatie. 

Snel schakelen 

Bij Opstal Adviseurs werken we zelf met een digitaal portal waarin je alle informatie omtrent de labels en eventuele uitdagingen kunt bijhouden. Stel bijvoorbeeld dat een verhuurder weigert mee te werken met het laten labelen van de woning, dan kan het nodig zijn om een dossier te vormen en snel te kunnen schakelen. 

Laat de partner het portfolio inventariseren

Zo kun je een plan en planning maken: waar kun je het best beginnen? Zo kun je panden in slechte staat een hogere prioriteit geven bij het labelen zodat je zo veel mogelijk tijd over hebt voor het verduurzamen. 

Het selecteren van de juiste energielabel adviseur is een strategische stap voor organisaties in de vastgoedsector die streven naar duurzaamheid en energie-efficiëntie. Een deskundige adviseur kan niet alleen helpen bij naleving van wetten en voorschriften, maar ook bij het identificeren van kosteneffectieve energiebesparingsmogelijkheden. Het vermijden van de valkuilen van een verkeerde keuze is van essentieel belang om de positieve impact op het milieu en je organisatie te maximaliseren.

Download nu onze infographic en ontdek…

EBOOK: 500+ WONINGEN VAN
EEN ENERGIELABEL VOORZIEN?

Hoe zorgen woningbouwcorporaties ervoor dat 500+ woningen op tijd van een energielabel worden voorzien? Download de infographic van Opstal Adviseurs en ontdek hoe jij dit aanpakt.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.