Energielabels voor woningcorporaties: eenvoudig stappenplan

Eenvoudig stappenplan voor woningbouwcorporaties

Energielabels voor woningcorporaties: zo voorzie je 1.500+ woningen in 1 jaar tijd van de juiste energielabels.

Voor veel woningbouwcorporaties zijn energielabels een hoofdpijndossier. Je beseft te laat dat je nieuwe energielabels nodig hebt, of je begint op tijd maar maakt de verkeerde keuzes. Zo wordt het al gauw een buitengewoon complex proces dat grote onrust veroorzaakt.

Wij willen die stress bij je wegnemen. Dat doen we door je zo helder en bondig mogelijk uit te leggen hoe je de vernieuwing van energielabels voor woningcorporaties slim en efficiënt aanpakt – in 8 stappen.

Daar gaan we!

Stap 1: Ja, ook woningcorporaties hebben hulp nodig. Kies de juiste adviseur

Met de hulp van een deskundige bespaar je niet alleen tijd en geld, je voorkomt ook fouten. Ga op zoek naar een energielabel-adviseur met in elk geval deze certificaten: ISO 9001 en BRL 9500. Daarnaast is ervaring met grote portefeuilles een vereiste.

Stap 2: Voorkom teleurstellingen, maak heldere afspraken tussen woningcorporatie en adviseur!

Hoe beter de samenwerking met je adviseur, des te eerder ben je klaar. Dit gebeurt alleen wanneer je van tevoren duidelijke afspraken maakt. Over bijvoorbeeld installaties, verduurzaming en het aanleveren van documenten zoals tekeningen.

Stap 3: Vraag je adviseur om een dossier op te bouwen rondom de energielabels

Wanneer je adviseur meteen vanaf het begin een dossier bijhoudt, voorkom je op de lange termijn complicaties. Zo kan een dossier bijvoorbeeld dienen als juridische basis bij een geschil tussen woningcorporatie en huurders.

Stap 4: Houd een oogje in het zeil, zorg voor een gedeelde digitale omgeving

Juist omdat je veel werk overdraagt aan je adviseur, is het van groot belang dat jij te allen tijde kunt meekijken. Wees niet bang om dit te eisen. Werk bij voorkeur samen in een online portal, zodat je per complex de voortgang van de desbetreffende energielabels kunt blijven volgen.

Stap 5: Laat de portefeuille van je woningcorporatie uitgebreid inventariseren

De eerste taak van je adviseur is het bestuderen van jouw portefeuille. Hierdoor kun je veel beter bepalen met welke woningen je moet beginnen. Zo krijgen panden die in slechte staat verkeren bijvoorbeeld een hoge prioriteit, zodat je zeker weet dat je genoeg tijd hebt om ook voor die woningen de energielabels te vernieuwen.

Stap 6: Maak een strakke planning voor de nieuwe energielabels om jezelf te ontlasten

Bij het maken van je planning wordt alles concreet. Welke energielabels vervallen als eerst? Bij welke woningen is verduurzaming het meest urgent? Door dit van tevoren helemaal uit te schrijven, valt er een enorme last van je schouders; je wint het overzicht terug en tegelijkertijd voorkom je onaangename verrassingen.

Stap 7: Aan de slag! Tijd om te labelen

Nu je alles in kaart hebt gebracht, is het tijd voor de uitvoering. Alle woningen moeten vóór 2028 voldoen aan energielabel D, volgens de zogeheten NTA 8800-norm. Dat laatste is cruciaal. Heb je wél energielabel D, maar níét volgens de NTA 8800-norm, dan zijn ze waarschijnlijk beoordeeld volgens de oude methodiek; niet goed genoeg.

Vanzelfsprekend is het de taak van je adviseur om je bij deze stap zo goed mogelijk te helpen. Hierdoor krijg je nauwkeurig en actueel inzicht in de energieprestaties van je vastgoed. Ook kent je adviseur de beste manieren om relatief snel je labels te verbeteren.

Tip: laat ook de communicatie met je huurders over aan de adviseur. Mocht er een huurder zijn die niet meewerkt, dan heb jij daar geen stress van.

En nog een tip: zorg ervoor dat alle woningen in één complex op dezelfde datum een label toegekend krijgen. Niet alleen behoud je zo het overzicht, je maakt het tegelijkertijd veel makkelijker als je de woningen straks opnieuw moet labelen, na de huidige geldigheidsduur. (Wees gerust, dat is pas over tien jaar.)

Blijkt bij deze stap dat meerdere woningen nog niet aan de eisen voor label D voldoen? Dan heb je nog genoeg tijd om te verduurzamen; pas in 2028 is dit voor iedere huurwoning verplicht.

Stap 8: Trek een fles champagne open

Gefeliciteerd! Alle woningen van jouw woningcorporatie zijn voorzien van de nieuwste energielabels. Dit betekent dat je ook na 2028 gewoon kunt blijven verhuren. Tijd voor een borrel.

Download nu onze infographic en ontdek…

EBOOK: 500+ WONINGEN VAN
EEN ENERGIELABEL VOORZIEN?

Hoe zorgen woningbouwcorporaties ervoor dat 500+ woningen op tijd van een energielabel worden voorzien? Download de infographic van Opstal Adviseurs en ontdek hoe jij dit aanpakt.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.