6 valkuilen bij energie­­­­­­­­­­labels voor vastgoedporte­feuilles

Als woningbouwcorporatie moet je, volgens het Klimaatakkoord, woningen die (opnieuw) verhuurd worden voorzien van minimaal energielabel D. Dat betekent snel verduurzamen, samenwerken met EP-W adviseurs, goede afspraken maken met huurders en een grote hoeveelheid woningen mogelijk voorzien van nieuwe labels. Grote uitdagingen, met stevige valkuilen. Tijd om deze valkuilen bij energielabels voor vastgoedportefeuilles te voorkomen.

Valkuil 1: je energielabel D is eigenlijk geen label D

Met de nieuwe NTA8800-methodiek kan het voorkomen dat een eerder toegekend energielabel D eigenlijk niet meer aan de nieuwste eisen voldoet. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de details van deze nieuwe methode en voorkom teleurstellingen. 

Valkuil 2: te laat labelen en geen tijd over voor verduurzaming

Een strakke planning is essentieel. Label je woningen op tijd, maar houd ook voldoende ruimte over voor daadwerkelijke verduurzamingsmaatregelen. Stel je voor dat je in 2029 ontdekt dat een toegekend label D eigenlijk een label G is. Dan is het te laat om nog verduurzamingsmaatregelen te nemen en heb je na 2030 leegstand omdat je niet meer mag verhuren. Plan dus slim en geef jezelf de nodige speelruimte en voorkom leegstand.

Valkuil 3: de verkeerde energielabel adviseur in de arm nemen

Kies een energielabel adviseur die voldoende capaciteit en ervaring met het labelen van grote hoeveelheden woningen heeft. Sommige kleine zelfstandige adviseurs kunnen mogelijk niet aan de omvang van jouw portefeuille voldoen. Werk samen met een betrouwbare partner die de juiste certificaten bezit en ingericht is op grote aantallen. Opstal Adviseurs is ISO 9001 en BRL 9500 gecertificeerd. 

Valkuil 4: weigering van huurders om mee te werken

Het kan voorkomen dat huurders weigeren mee te werken aan het labelproces. Houd dit in gedachten en leg alle communicatie en gemaakte afspraken zorgvuldig vast. Als een huurder herhaaldelijk weigert, kun je juridische stappen ondernemen met behulp van een dossier. Dit is zeker belangrijk als je een beperkt aantal woningen van een geheel woningcomplex niet gelabeld krijgt. 

Valkuil 5: chaos in je dossiervorming

Een goede dossiervorming is cruciaal. Zorg ervoor dat je complexe dossiers bijhoudt, zodat je een duidelijk overzicht hebt van de verduurzamingsmogelijkheden van elk complex. Ook de documentatie van uitgevoerde werkzaamheden om het pand te verduurzamen moet inzichtelijk zijn. Een georganiseerd dossier is niet alleen handig voor het labelproces, maar helpt ook bij het plannen van toekomstige verduurzamingsstappen.

Valkuil 6: geen concrete afspraken met je energielabel adviseur

Maak duidelijke afspraken met je energielabel adviseur. Bespreek in een vroeg stadium alle verwachtingen, planning, kosten en specifieke wensen. Een goede communicatie en samenwerking met je adviseur zijn van vitaal belang voor een vlot verlopend labelproces.

Het labelen van je vastgoedportefeuille kan complex zijn, maar met deze tips kun je de valkuilen vermijden. Door alert te zijn op deze zes valkuilen kun je voldoen aan de wetgeving en je woningbestand snel verduurzamen. 

Download nu onze infographic en ontdek…

EBOOK: 500+ WONINGEN VAN
EEN ENERGIELABEL VOORZIEN?

Hoe zorgen woningbouwcorporaties ervoor dat 500+ woningen op tijd van een energielabel worden voorzien? Download de infographic van Opstal Adviseurs en ontdek hoe jij dit aanpakt.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.